Biodiversitet

circle

Ifølge FN’s biodiversitetspanel forsvinder plante- og dyrearter i stadig stigende grad. Det er en bekymrende udvikling. Både for naturen, klimaet og økonomien.

På FN’s biodiversitetskonference i Montreal i 2022 blev der for første gang indgået en international aftale om at beskytte og genoprette verdens biodiversitet. Her blev det blandt andet besluttet, at tabet af biodiversitet skal vendes inden 2030. Og samme år skal 30 pct. af verdens natur være beskyttet.

P+ støtter op om Montreal-aftalen. Og i 2023 lancerede P+ på den baggrund den første helhedsplan for vores arbejde med biodiversitet.

Styrket aktivt ejerskab

P+ som en af de første investorer tilsluttet sig de to nye internationale investorsamarbejder Spring, der ledes af det FN-støttede netværk PRI, og Nature Action 100.

Målet med Nature Action 100 er at udøve aktivt ejerskab med de 100 virksomheder i verden, som har den største afhængighed eller indvirkning på naturen og biodiversiteten, for få dem til at håndtere negative indvirkninger og bidrage til at vende tabet af biodiversitet. Målet med Spring er at udøve aktivt ejerskab med særligt fokus på problemstillinger inden for afskovning og jordforringelse.

Sideløbende udøver vi også aktivt ejerskab via EOS og er i direkte dialog med både kapitalforvaltere og udvalgte danske selskaber inden for blandt andet fødevare- og medicinalindustrien om deres arbejde med biodiversitet.

Kortlægning af naturrelaterede risici

P+ har fået foretaget en screening af vores aktieportefølje, der kan give indsigt i de naturrelaterede risici, som kan påvirke investeringerne. Screeningen er fortaget via det såkaldte ENCORE-værktøj, som er udviklet af Natural Capital Finance Alliance (NCFA) i samarbejde med United Nations Environment Programme (UNEP), og har til formål at hjælpe finansielle institutioner med at forstå og håndtere disse risici. Dataindsamling inden for biodiversitet er stadig i sin begyndende fase og under konstant udvikling, da det er en kompleks opgave at måle naturpåvirkninger og -afhængigheder. Dog er ENCORE-analysen en måde at forstå, hvordan miljøforandringer kan påvirke vores investeringer, samt vurdere, hvordan vores investeringer kan påvirke naturressourcer og bestemte geografiske områder.

Baseret på analysen har P+ kortlagt de påvirkninger og afhængigheder vores aktieportefølje har på naturen. De væsentligste påvirkninger fra porteføljen sker gennem vandforbrug, udledning af drivhusgasser og forurening af vand og jord. Samtidig er aktieporteføljens mest betydelige afhængigheder af naturressourcer knyttet til vandressourcer som overfladevand og grundvand.

For P+’s portefølje er det især investeringer inden for sektorerne farma, industrielt maskineri, mikrochip teknologi samt transport, der har påvirkninger og afhængigheder af naturen.

På baggrund af analysen har P+ udarbejdet en liste over de virksomheder i porteføljen, der er særligt vigtige at vurdere og håndtere, når det kommer til naturrelaterede risici. P+ vil bruge denne liste til at styrke indsatsen for biodiversitet bl.a. ved at udvælge selskaber at gå i nærmere dialog med. Dette vil ske i forlængelse af det aktive ejerskab der allerede udøves gennem vores samarbejdspartner EOS og via vores kapitalforvaltere.