IconNyhedsarkiv for P+, tidligere JØP 

Afkast på 6,4 pct. i 2016

Trods en skuffende økonomisk vækst og overraskende udfald af både det amerikanske præsidentvalg og Storbritanniens EU-afstemning endte 2016 med et tilfredsstillende investeringsafkast på 6,4 pct. før PAL-skat.

28. januar 2020, kl. 12:38

Året startede med et frit fald, der kulminerede i midten af februar med et minus på 5 pct. Men så kom der ro på Kinas valuta, oliepriserne steg, og de vigtige amerikanske nøgletal pegede også i den rigtige retning. Siden er det gået støt opad med et par seriøse bump undervejs. Det ene var briternes uventede EU-farvel i juni, det andet valget af Trump til præsident i USA. Ingen af de to begivenheder kostede nævneværdigt på afkast-fronten – tværtimod: Efter valget af Trump strøg de amerikanske aktier opad i en grad, der mere end opvejede periodens negative afkast på obligationer og kreditobligationer. Halvdelen af årets afkast i JØP blev således hentet hjem i de sidste to måneder af 2016 som et godt eksempel på den ekstreme ustabilitet, som prægede finansmarkederne.

I JØP bidrog alle aktivklasser – obligationer, aktier, kreditobligationer og reale aktiver – til det positiv afkast.

Dykker man nærmere ned i tallene, var det kreditobligationerne og børsnoterede aktier, der bidrog godt sidste år. Det var bedst at eje aktier i emerging markets-lande samt i USA, mens de europæiske aktier haltede lidt efter, og japanske aktier gik helt i nul. Kigger man på kreditobligationer, var det igen emerging markets samt High Yield obligationer fra USA, der var bedst.

Med andre ord: Risikofyldte aktiver i de rette dele af verden blev belønnet i 2016, og sammen med taktiske dispositioner i løbet af året blev det afgørende for, hvilke danske pensionsselskaber der kom bedst ud af 2016. JØP’s afkast for 2016 forventes at ligge midt i afkastfeltet, et par procentpoint fra toppen. Over tid ligger JØP’s afkast betydeligt over gennemsnittet for branchen.

Denne nyhed blev bragt på joep.dk den 30. januar 2017