IconNyhedsarkiv for P+, tidligere DIP 

Investering i solceller i Chile

Ny aftale skal få danske pensioner til at vokse, hvor næsten intet kan gro

15. januar 2020, kl. 12:38

I en af verdens tørreste, varmeste og mest ugæstfrie ørkener, Atacama ørkenen i Chile, bliver danske pensionskroner nu investeret i en helt ny solcellepark, der fremover skal levere strøm til metroen i hovedstaden Santiago. Projektet er den første investering for en helt ny fond, som DIP sammen med pensionskassen JØP nu investerer over en halv milliard kroner i. Fondens fokus er investeringer i infrastruktur og energi i emerging markets og udviklingslande.

"Det er et spændende projekt, hvor vi bidrager til den samfundsvigtige omstilling fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder samtidig med, at vi rammer en god balance mellem afkast og risiko. Derudover understøtter vi med projektet den positive udvikling i et emerging market sammen med en meget erfaren partner", siger underdirektør Anders Christian Schelde.

Chile er i dag et land i rivende udvikling, der politisk satser benhårdt på vedvarende energi. I dag kommer 19 procent af Chiles energi fra vedvarende energikilder. Til sammenligning er den danske regerings mål, at 50 procent af Danmarks energibehov skal være dækket af vedvarende energikilder i 2030.

Udfordringen med investeringer i emerging markets og udviklingslande er, at det potentielle høje afkast følges af større risiko. Politisk uro, korruption og dårlig infrastruktur er tit udfordringer, der følger med sådanne investeringer. Risikoprofilen på solcellepark projektet er dog særlig attraktiv, da der et politisk attraktivt klima, dygtige erfarne partnere i projektet og at der er indgået en 15-årig kontrakt med metroselskabet i Chiles hovedstad, Santiago. Metroselskabet transporterer hverdag 2,5 millioner mennesker, og 42 procent af strømforbruget vil fremover alene blive dækket af strøm fra solcelleparken.

Om projektet: 

I alt investerer DIP og JØP 100 mio. USD via Actis Long Life Infrastructure Fund (ALLIF), hvor solcelleparken i Atacama ørkenen, som går under navnet Projekt Pelican, er den første af flere i emerging markets og udviklingslande.

DIP og JØP har de seneste år udviklet porteføljen via målrettede infrastrukturinvesteringer i milliard klassen med fokus på energi. Det er blandt andet sket via investeringer i fondene Copenhagen Infrastructure II og III. Baggrunden for dette fokus ligger i DIP og JØP's politik om ansvarlige investeringer og det strategiske fokus på den langsigtede porteføljesammensætning, der skal sikre det højest mulige afkast til medlemmerne.

Denne nyhed blev bragt på dip.dk den 19. februar 2018