IconNyhedsarkiv for P+, tidligere DIP 

Er frihed bedre end tvang?

DIP's administrerende direktør, Søren Kolbye Sørensen, har i Børsen den 6. oktober givet sit bidrag til debatten om, hvorvidt de tvungne pensionsordninger skal afskaffes.

16. januar 2020, kl. 12:24

De to CBS-forskere professor Svend E. Hougaard Jensen og lektor Bjarne Astrup Jensen åbner i en kronik, her i avisen, for et opgør med de tvungne pensionsindbetalinger. De argumenterer for, at mens man er ung og stifter familie, skal man kunne indbetale nul kroner i pension for til gengæld at skrue markant op for indbetalingen senere i livet.

Det lyder jo besnærende, da det giver frihed til den enkelte. Hvordan kan man være mod det? Problemet er, at langt de fleste mennesker først begynder at tænke på pension, når det er for sent for dem.

Det er menneskeligt, at vi ikke har lyst til at forholde os til, at vi bliver gamle. Ofte er det først oppe i 50’erne, at folk begynder at undersøge, hvordan deres pension egentlig kommer til at hænge sammen. Problemet er, at det har vi som samfund ikke råd til.

De to professorers forslag, kan altså være nok så fornuftigt i en teoretisk kontekst, hvor mennesket antages at besidde fuldkommen information om konsekvenserne af dets økonomiske beslutninger flere årtier ude i fremtiden, og dermed er i stand til at træffe rationelle valg. Sagen er bare, at det kan vi ikke. Og slet ikke når det kommer til pension.

Derfor har arbejdsmarkedets parter, men også staten udviklet et pensionssystem, der for langt de fleste danskere er bygget op via tvungne indbetalinger. Det er et system, som andre lande kigger misundeligt på. Faktisk er det danske pensionssystem seks år i træk blevet kåret til det bedste i verden af firmaet Mercer.

Det skyldes i særdeleshed de kollektive overenskomstfastsatte - og ja tvungne – pensionsordninger. Det er et system, der stabiliserer fundament for velfærdssamfundet, og som sikrer, at vi ikke pludselig bliver væltet af, at der kommer flere ældre borgere.

Så selvom jeg personligt er meget lidt begejstret for at tvinge mennesker til noget som helst, så er spørgsmålet om pension et af de steder, hvor det giver mening både for den enkelte og for samfundet. Det er også en af professor Michael Møllers - som har forsket i netop det danske pensionssystem og ligeledes kommer fra CBS - pointer i et interview på DK4 for nyligt.

Danmark har i dag verdens bedste pensionssystem, og det forpligter. Vi skal hele tiden bestræbe os på at forbedre det. Men i den proces skal vi passe på, at vi ikke eroderer fundamentet for dets succes. Det skylder vi ikke bare os selv, men også generationerne der kommer efter os. 

Indlægget er svar til kronikken bragt i Børsen den 21. september, skrevet af Svend E. Hougaard Jensen, professor i økonomi ved CBS og Bjarne Astrup Jensen, lektor i finansiering ved CBS.

Denne nyhed blev bragt på dip.dk den 10. oktober 2018