IconNyheder / pressemeddelelser 

Sådan kommer du i ferie-mode

Ferietid er restitutionstid. Det handler om at skabe rammerne for at være til stede i at holde fri. Her er gode råd til, hvordan du holder ferie med ro i maven og forbereder dig til hverdagen igen.

24. juni 2020, kl. 11:39

Det er vigtigt at være opmærksom på at holde godt og grundigt fri, når du har ferie, så du finder ny energi og inspiration til hverdagen. Her kan du læse gode råd til at omstille dig til ferietilstand og indstille dig på at komme i gang igen efter ferien.

Sådan kommer du i ferie-mode:

  1. Hav det praktiske på plads. Forbered og lav klare aftaler med kolleger og nærmeste chef forud for ferien. Vær tydelig omkring, hvornår du ikke er tilgængelig – og slå et autosvar til på din mail.

  2. Accepter, hvis det tager lidt tid at lande i ferietilværelsen. Hvis du er rastløs eller ængstelig, så forsøg at acceptere de følelser. Det kan være en hjælp at have opmærksomhed på at holde fast i dine værdier: Hvilken ferie-version af dig selv vil du gerne være over for dig selv og over for din familie

  3. Husk, at du godt kan undværes. Hvis tanker om fx uafsluttede eller ventende opgaver nager for meget, så husk dig selv på, at du godt kan godt undværes i en periode. Vær opmærksom på, om du ufrivilligt er på vej over i arbejdslignende aktiviteter som at tjekke mails eller planlægge fremtidige opgaver og projekter. Spørg dig selv en gang imellem: Har du været mentalt på arbejde i dag?

  4. Brug krudtet på aktiviteter, der giver dig lyst, glæde og energi. Sørg for at gøre det, du har lyst til – og ikke det, du burde og skulle. Skriv eventuelt en liste over aktiviteter, som du godt kan lide.

  5. Find en allieret. Allier dig med nogen, så I holder hinanden op på at holde ordentlig fri i ferien. I kunne jo aftale en bødekasse, for hver gang I kommer til at tjekke jeres arbejdsmail eller nævner arbejdsopgaver.

  6. Gear op til tiden efter ferien. Hvis du har tendens til at ændre på fx døgnrytme og spisevaner under ferien, så begynd i tid god at gå i seng og stå op i en rytme, der er gearet til hverdagen.

  7. Gør hverdagen god. Hvis du mærker en begyndende ”efter-ferie-blues”, kan du overveje, om du kan tage nogle af de aktiviteter, der giver dig glæde og afslapning i ferien, med ind i hverdagen.

Kilde: Mølholm Forsikring

Få hjælp til trivsel og sundhed
Som medlem af P+ kan du få hjælp til at tage udfordringer i arbejds- og privatlivet i opløbet samt rådgivning og støtte, hvis du rammes af sygdom.

Trivselslinjen er en direkte telefonlinje til professionel rådgivning og forebyggende vejledning i stress og trivsel– inden problemerne vokser sig så store, at de går ud over dit arbejds- og privatliv.

Hvis du er ramt af sygdom, kan Sundhedskompassets sygeplejersker og sundhedsjurister hjælpe dig til at udnytte dine rettigheder og muligheder i det offentlige danske sundsvæsen bedst muligt.

Læs mere om Trivselslinjen og Sundhedskompasset