IconNyheder / pressemeddelelser 

Sådan kobler du fra i ferien - 7 gode råd

Din hjerne har, lige som kroppen, brug for pauser til at restituere. Her får du en række gode råd til at skabe rammerne for en sommerferie, hvor du kan slappe helt af.

3. juli 2023, kl. 10:00


Dit skarpe blik og kloge hoved er i sving mange timer hver dag både på og uden for jobbet. Derfor er det vigtigt, at du ind indimellem holder helt fri, så du kan samle ny energi og inspiration.

Her får du syv gode råd til, hvordan du kan koble af i ferien, så du vender tilbage til hverdagen med fuldt opladt batteri.

1. Hav styr på det praktiske inden ferien
Forbered og lav klare aftaler med kolleger og nærmeste chef forud for ferien. Aftal fx hvornår du er tilgængelig igen og hvem der træder i stedet for dig, mens du holder ferie. Vær tydelig om, hvornår du kan kontaktes og ikke kontaktes – og slå autosvar til på din mail.

2. Accepter, hvis det tager lidt tid at komme ned i gear
Det er helt ok, hvis du ikke skifter fra fuld damp til feriestemning lige med det samme. Det kan hjælpe at være opmærksom på dine værdier: Hvordan vil du gerne være over for dig selv og over for din familie i ferien?

3. Lad to do-listen ligge
Undgå at lade uafsluttede eller ventende opgaver fylde for meget i dine tanker i ferien. Du godt kan godt undværes i en periode. Hvis du føler et behov for fx at tjekke mails eller planlægge fremtidige opgaver og projekter, så mærk efter, om det er et bevidst valg eller ej. Spørg løbende dig selv: Har du været mentalt på arbejde i dag? Familien kan fx aftale, at det koster i bødekassen, for hver gang man nævner arbejde.

4. Sæt rammerne for eventuel arbejdstid i ferien
Det er sundt at holde helt fri. Men hvis du har det bedst med at holde mailbunken nede løbende, går det ikke nødvendigvis ud over din restitution og familietid, hvis du bruger fx et kvarter om morgenen på at tjekke mails, mens resten af familien stadig sover. Så længe du selv sætter nogle rammer for telefonopkald og mails, der ikke stresser dig og din familie.

5. Gør det, du har lyst til
Sørg for at lave det, der giver dig glæde, inspiration og energi i stedet for kun det, du burde og skulle. Giv dig selv lov til at fordybe dig i din hobby eller prøve noget nyt. Skriv eventuelt en liste over dine favoritaktiviteter.

6. Forbered dig til hverdagen efter ferien
Måske er din døgnrytme, din kost eller dine motionsrutiner anderledes i ferietiden. Hvis du har ændret vaner i ferien, så begynd i god tid at vænne tilbage til en rytme, der passer til din hverdag. Det gør det nemmere at komme godt i gang med hverdagen igen.

7. Tag ferien med i hverdagen
Er der noget, du kommer til at savne ekstra meget i hverdagen efter ferien? Overvej, om noget af det, du glæder dig over og slapper af med, kan tages med ind i hverdagen.