IconNyheder / pressemeddelelser 

Pilotprojekt skal skabe flere bæredygtige lejeboliger

Efterspørgslen på energirigtige boliger vil stige i fremtiden. Derfor tester P+ i øjeblikket en række nye teknologier, der skal fremme lejernes bæredygtige adfærd og mindske boligens CO2-aftryk.

14. november 2022, kl. 15:00


I P+ arbejder vi systematisk med at forbedre den energimæssige standard på vores ejendomme, så vi får en mere klimavenlig ejendomsportefølje. Som resultat har vi blandt andet reduceret udledningen af CO2 fra de direkte ejede danske ejendomme med over 30 pct. side 2019.

Et andet naturligt skridt i arbejdet med at understøtte den grønne omstilling i ejendomssektoren er at se på, hvad vi kan gøre i regi af de enkelte boliger.

”Når vi taler om bæredygtighed, ønsker vi i P+ at skrue på så mange parametre som muligt. Når det handler om ejendomsporteføljen, betyder det, at vi både ser på potentialet i de store renoveringsprojekter og i den løbende renovering af de enkelte boliger. I øjeblikket kører vi derfor et pilotprojekt, hvor vi sammen med en række partnere har gennemrenoveret en bolig med fokus på bæredygtige løsninger. Håbet er, at lejlighedens mange teknologiske løsninger vil fremme lejernes bæredygtige adfærd og mindske boligens CO2-aftryk,” fortæller Lars Blaabjerg Christensen, som er Senior Asset Manager i P+.

Teknologier til hverdagen
I den nyrenoverede lejlighed på Frederiksberg er der blandt andet installeret sensorer i alle rum, der registrerer CO2-niveau, temperatur og luftfugtighed. Resultaterne vises på en touchskærm i lejligheden, så man løbende kan monitorere, hvornår det eksempelvis er tid til at lufte ud eller skrue ned for varmen. Samtidig er der installeret en sensor i badet, så beboerne kan blive inspireret til at spare på vandet

”I lejligheden har vi sammensat en række teknologier, som vi mener spiller godt sammen og kan integreres umiddelbart i beboernes hverdag. Nogle tiltag skal virke adfærdsregulerende, mens andre teknologier sænker energi- og vandforbruget af sig selv. Det gælder for eksempel toilettet, der genbruger vandet fra håndvask og bad samt den gennemgående LED-belysning i lejligheden og køkkenet af bæredygtige og langtidsholdbare materialer,” forklarer Lars Blaabjerg Christensen.

Boliger for fremtiden
Flere af produkterne i lejligheden rummer nye måder at bruge teknologien på, og med pilotprojektet kan P+ teste, hvorvidt de bæredygtige løsninger har den forventede effekt – både på klimaet og beoernes tilfredshed og trivsel.

”Som udlejer er det at renovere en lejlighed med fokus på bæredygtighed en relativt lille investering med et stort potentiale. Ved at tænke energibesparelser og klimabevidste tiltag ind i samtlige renoveringsprojekter, store som små, fremtidssikrer vi vores ejendomsportefølje – både med hensyn til miljøet, beboerne og os selv som investorer. I et fremtidigt boligmarked forventer vi således, at efterspørgslen på energirigtige boliger vil være stor,” siger Lars Blaabjerg Christensen.