IconNyheder / pressemeddelelser 

"Mit nye liv har givet mig mere livskvalitet”

Inges karriere som jurist var i mange år præget af stort arbejdspres og deraf følgende overbelastning. I dag har hun skabt en ny tilværelse ved at kombinere pensionen med et deltidsjob som rengøringshjælp.

14. september 2023, kl. 10:00

Inge Hansen har arbejdet som dommerfuldmægtig i 35 år. I den tid har hun nydt den dybe faglighed, men hun har samtidig oplevet, at arbejdet blev stadigt mere belastende. Det juridiske arbejde kunne være krævende, men det var især arbejdspresset, der efterhånden blev en udfordring. Som resultat forsvandt arbejdsglæden og det mentale overskud.

”Jeg har altid haft det fint med det faglige, men jeg oplevede, at fagligheden løbende blev udfordret af blandt andet digitaliseringen. Samspillet mellem de mange forskellige IT-systemer betød, at et systemnedbrud i ét system påvirkede hele arbejdsprocessen. Det betød større tidspres, og at det tekniske kom til at fylde mere og mere på bekostning af juraen,” siger Inge Hansen, og forsætter:

”Jeg var en del af et stort system, og jeg følte efterhånden, at der hverken var plads til mig som jurist eller menneske. Det gjorde mig frustreret, og til sidst var jeg ind imellem bange for, at min hjerne var ved at brænde sammen.”

Efter at have følt sig presset i en årrække valgte Inge som 61-årig at stoppe som domstolsjurist. Tanken var i udgangspunktet at finde en ny juridisk stilling med mindre pressede arbejdsforhold.

”Jeg var kun 61, så jeg syntes i første omgang ikke, at det gav mening at gå på pension. Derfor fandt jeg umiddelbart efter en stilling som kommunal jurist. Men selvom vilkårene var bedre, arbejdede jeg stadig for meget – selvom der officielt var fire dages arbejdsuge.”

Pension og ufaglært arbejde.
Inge begyndte derfor at lege med tanken om at gøre noget helt andet. Hun følte, at hendes hoved havde været på overarbejde i alt for mange år, og at hun havde brug for et mere enkelt liv.

”Selvom jeg altid har været glad for de faglige aspekter ved juraen, har jura aldrig været afgørende for min identitet, og jeg trængte virkelig til at bruge hele min krop og ikke kun hovedet. Min tanke var derfor at gå på pension fra juraen og finde noget ufaglært arbejde ved siden af, hvis økonomien kunne hænge sammen,” siger Inge Hansen.

Hun tog kontakt til en pensionsrådgiver for at blive klogere på mulighederne, og til hendes overraskelse var der ingen begrænsninger for, hvad hun kunne tjene ved siden af sin pensionsudbetaling fra P+.

”Min situation var atypisk, men rådgiveren lavede de beregninger og gav mig den sparring, der skulle til, for at jeg kunne forstå mine muligheder. Jeg ville gerne i gang med at bruge af pensionen med det samme, da der ikke er meget ved at have en stor pensionsopsparing, hvis helbredet svigter, så man ikke længere kan gøre alt det, man har drømt om. Heldigvis kunne pensionen fra P+ sagtens kombineres med et deltidsjob,” siger Inge Hansen.

En mental genstart
I foråret startede Inge derfor som 63-årig med at få sin pension fra P+ udbetalt samtidig med, at hun begyndte i et job som rengøringshjælp 30 timer om ugen.

”Nogle ser det som en deroute, men for mig personligt giver mit nye liv mig mulighed for at sammensætte tilværelsen på en ny og mere enkel måde. Jeg har fri kl. 12 hver dag, og der er mere tid til fordybelse i fritiden. Og så nyder jeg, at jeg ikke skal bruge halvdelen af weekenden på at skrive en afgørelse. Jeg kan stadig mærke, at jeg har været overbelastet alt for længe, men jeg har mere tid nu og kan være mere til stede i nuet. Alene det, at jeg ikke behøver at sidde foran en computer konstant, giver mig også mere overskud og livskvalitet i det daglige,” siger Inge Hansen.

Hun er bevidst om, at kombinationen af pension og lavtlønnet arbejde kan virke fremmed på mange, men hun håber samtidig, at hun kan inspirere andre til at tænke i alternative løsninger.

”Jeg er klar over, at jeg er gået lidt fra den ene yderlighed til den anden, men jeg har ikke fortrudt mit valg. For jeg ser det som et tilvalg af pension og ikke som et fravalg af arbejdsliv. Jeg skal selvfølgelig være opmærksom på, hvordan jeg får noget intellektuelt input, så jeg er blandt andet meget opsøgende på emner som psykologi og coaching. Men selvom jeg har valgt en atypisk vej, tror jeg på, at den i dag har gjort mig til et mere helt menneske. Jeg vil ikke udelukke, at jeg kan få lyst til at arbejde med jura igen, men lige nu nyder jeg min tilværelse, præcis som den er,” siger Inge Hansen.

Overvejer du at kombinere pension og arbejdsliv?
Hvis du går med tanker om at kombinerer pensionsudbetalinger med lønarbejde, opfordrer vi til, at du kontakter vores pensionsrådgivere, der kan hjælpe med at afklare dine muligheder, samt hvad du skal være opmærksom på. Kontakt os her.