IconNyheder / pressemeddelelser 

”Man skal ikke være bange for at sige stop”

Fagligheden spiller stadig en rolle i Eriks pensionisttilværelse. Men han savner sit arbejde overraskende lidt og nyder at være herre over sin egen tid.

21. juni 2023, kl. 12:00


Erik Villadsen har arbejdet med registre, kvalitetssikring og leverandørstyring det meste af sit arbejdsliv. Efter 12 år i Sundhedsdatastyrelsen valgte han dette forår at gå på pension som 68-årig.

”Jeg kunne egentlig være gået på pension for nogle år siden, men jeg var glad for mit arbejde og valgte derfor at blive et par år ekstra. Det sidste års tid havde jeg dog en ugentlig fridag, som jeg kunne bruge, som jeg havde lyst. Det fungerede som en god forsmag på livet som pensionist,” siger Erik Villadsen.

På arbejdspladsen ændrede Eriks arbejdsopgaver sig i takt med, at han nærmede sig sin pension. Og tidspunktet for pensioneringen endte derfor med at giver rigtig god mening.

”Det er ret naturligt, at man ikke kommer med på nye projekter, når man er på vej ud, og samtidig havde jeg nogle dygtige kolleger og ledere, der stoppede. Begge dele bidrog til, at det ikke var specielt svært at træffe afgørelsen om selv at gå på pension,” siger Erik Villadsen.

Fagligheden har ikke helt sluppet sit tag
I den første tid efter sin pensionering besøgte Erik en række museer og gik meget rundt i København. Han nød at have god tid og selv at kunne bestemme over, hvad dagen skulle indeholde. Han savnede sine kolleger, men selve arbejdet savnede han ikke.

Tiden har han også brugt på sommerhuset og på at fiske med garn fra sin jolle, som han har gjort det siden barndommen. Fagligheden har dog ikke helt sluppet sit tag i Erik – og omvendt.

”Jeg bruger fortsat tid på opgaver, der minder lidt om at gå på arbejde. Jeg er formand for et gårdlaug i den karre hvor jeg bor, og er nu også blevet kasserer i en lokal fritidsfiskerforening, og på den måde beskæftiger jeg mig stadig lidt med administrative opgaver, drift og regnskaber. Jeg har dog ikke haft trang til for eksempel at få nogle konsulenttimer eller lignende. Det er en kæmpe frihed at være herre over sin egen tid, så det har slet ikke været oppe at vende, ” siger Erik Villadsen.

Det var nemt at blive pensionist
Noget af det der har overrasket Erik Villadsen mest ved at gå på pension er, hvor lidt han i dag savner sit arbejde. Og fra tid til anden overvejer han derfor, om han skulle være stoppet noget før.

”Før jeg gik på pension, var jeg måske lidt bekymret for bare at komme til at sidde og se ud i luften. Men hvis jeg havde vidst, hvor nemt det faktisk har været for mig at blive pensionist, var jeg måske gået tidligere,” siger Erik Villadsen og fortsætter:

”Det handler også om at veje op, hvor længe man rent fysisk er i stand til at gøre det, man drømmer om som pensionist. Jeg er stadig aktiv og kan sagtens cykle lange ture med min kone, men hvis jeg forstrækker en muskel eller et led, er jeg i dag meget længere om at restituere end tidligere. Som pensionist er det vigtigt for mig stadig både at kunne dyrke friluftslivet og bruge hovedet, så i den henseende skal man næsten hellere gå for tidligt end for sent. Man skal i hvert fald ikke være bange for at sige stop.”

Der er mange måder at lade sig pensionere på, og i en ny interviewserie sætter vi fokus på overgangen til pension og det gode pensionistliv. Denne artikel er den første i serien.

Besøg vores seniorunivers


Hvordan skal den sidste del af dit arbejdsliv se ud? Og hvad skal du være opmærksom på, når du planlægger din pension? På senioruniverset har vi samlet en række gode råd og nyttige informationer til dig, der er begyndt at overveje, hvordan du skal gå på pension. Læs mere her