IconNyheder / pressemeddelelser 

”Jeg bruger tiden på at have god tid”

Vera gik på pension med et ønske om at få flere ord og færre tal ind i sit liv. I dag nyder hun at dyrke noget af ren og skær interesse – uden at skulle tage noter undervejs.

8. august 2023, kl. 10:00


Vera Ibsen gik på pension i foråret efter mere end 20 år som leder i Region Syddanmark. Beslutning om at gå på pension som 67-årig havde ligget fast længe, og hun stoppede fra den ene dag til den anden.

”Når man sidder i en lederstilling, er man enten på eller ikke på. Og mentalt havde jeg det sådan, at jeg var i tjeneste, så længe jeg var i tjeneste. Det vigtigste var, at jeg var tryg ved, at jeg havde en god pension, som jeg ville kunne leve af. Så måtte overvejelserne om, hvad jeg skulle bagefter, komme, når jeg nåede så langt,” siger Vera Ibsen.

Som afdelingschef i en Business Intelligence-enhed var Vera vant til at beskæftige sig med tal, data og budgetstyring. Alligevel blev hun overrasket over, hvor meget hun skulle forholde sig til forud for, at hun gik på pension.

”Med min faglige baggrund har jeg altid tænkt at det, at få overblik over ens egen økonomi og pension, måtte være ’piece of cake’. Men det tog faktisk tid, og jeg havde flere samtaler med pensionsrådgiverne undervejs. Dels om tallene og det tekniske i pensionsberegningerne, men også om det rent praktiske – altså hvad jeg skulle gøre hvornår. Og så fik vi talt om mine forsikringer, hvor jeg også skulle træffe en række valg i forbindelse med min pensionering,” siger Vera Ibsen.

Flere ord og færre tal
Da Vera først gik på pension, var hun glad for at slippe tallene og i stedet udfordre sig selv med noget andet end det, der har defineret hendes arbejdsliv i over 40 år.

”En gang imellem bliver jeg bedt om at være dirigent til en generalforsamling, men derudover har jeg faktisk ikke noget ønske om at bruge min faglighed. Da jeg gik på pension, var planen at få flere ord og færre tal ind i mit liv, og jeg ser det som en enorm stor frihed, at jeg nu kan gøre noget helt andet,” siger Vera Ibsen.

I dag bliver tiden blandt andet brugt på nogle af de ting, der ikke var så meget overskud og tid til tidligere. Det sociale samvær med venner, børn og børnebørn er blevet opprioriteret, ligesom der bliver motioneret og vinterbadet mere regelmæssigt. Den mest afgørende forskel er dog, at der i dag er blevet meget mere tid at tage af.

”Jeg plejer at sige, at jeg bruger tiden på at have god tid. De ting jeg kaster mig over, får lov til at fylde noget mere, fordi der ikke er otte timers arbejde, der også skal presses ind. Hvor jeg før måske kunne nå at høre en halv podcast i bilen på vej til arbejde, kan jeg i dag nå at høre podcasten færdig. Samtidig hører jeg podcasts om emner, som jeg ikke behøver at bruge til noget. Jeg behøver ikke tage noter, men kan bare dyrke noget af ren og skær interesse, og den frihed nyder jeg meget,” siger Vera Ibsen.

Masterplan og åbenhed
Selvom Vera valgte at stoppe fra den ene dag til den anden, har hun haft nemt ved at slippe det arbejde, som hun eller har været ualmindelig glad for.

”Det overrasker mig faktisk, hvor lidt jeg savner arbejdet. Tidligere brugte jeg meget af min mentale energi på arbejdsmæssige problemstillinger, men det er jeg fuldstændig holdt op med,” siger Vera Ibsen og fortsætter:

”Dagen efter min afskedsreception, valgte vi helt bevidst at tage tre uger til Portugal. Det betød, at vi skulle finde ind i en ny hverdagsrytme efter en ferie, og det tror jeg, gjorde det lettere at lande i min nye tilværelse som pensionist.”

I forbindelse med sin pensionering har Vera også tænkt en del over, hvordan hendes nye dagligdag skal se ud, så hun kan få skabt nogle nye rutiner, når der ikke længere er et arbejde at stå op til.

”For mig har det været vigtigt at have en masterplan og en fornemmelse af, hvad der skal ske måned for måned. Men samtidig har jeg som pensionist ikke bare fået frigjort en masse tid, men også en del mental energi. Det gør, at jeg kan være mere åben overfor, hvad der giver mening, når jeg står i situationen. I dag er haven for eksempel en meget større del af mit liv, end jeg havde forventet, før jeg fik tid til at interessere mig for den.”

Der er mange måder at lade sig pensionere på, og i en ny interviewserie sætter vi fokus på overgangen til pension og det gode pensionistliv. Denne artikel er den anden i serien. Du kan læse den første artikel her.

Besøg vores seniorunivers


Hvordan skal den sidste del af dit arbejdsliv se ud? Og hvad skal du være opmærksom på, når du planlægger din pension? På senioruniverset har vi samlet en række gode råd og nyttige informationer til dig, der er begyndt at overveje, hvordan du skal gå på pension. Læs mere her