IconNyheder / pressemeddelelser 

Husk at koble af i ferien

Din hjerne har brug for pauser til at restituere. Her får du syv gode råd til, hvordan du får slappet helt af i sommerferien.

5. juli 2022, kl. 09:00


Dit hoved er i sving mange timer hver dag – både på og uden for jobbet. Og ligesom din krop har brug for at restituere efter fysisk aktivitet, har også din hjerne brug for pauser til at restituere. Derfor er det vigtigt, at du indimellem husker at gå mentalt offline for at samle ny energi og inspiration til hverdagen.

Her får du syv gode råd til, hvordan du kan koble af i ferien:

1. Hav styr på det praktiske inden ferien.
Forbered dig og lav klare aftaler med kolleger og nærmeste chef forud for ferien, om fx hvornår du er tilgængelig igen, og hvem der træder i stedet for dig, mens du holder ferie. Vær tydelig om, hvornår du kan kontaktes og ikke kontaktes – og slå autosvar til på din mail.

2. Accepter, hvis det tager lidt tid at komme ned i gear.
Det er helt ok, hvis du ikke skifter fra fuld damp til feriestemning lige med det samme. I omstillingsprocessen kan det være en hjælp at være opmærksom på dine værdier og dine forventninger til ferien: Hvordan vil du gerne være over for dig selv og over for din familie i ferien?

3. Lad to do-listen ligge.
Undgå at lade uafsluttede eller ventende opgaver fylde for meget i dine tanker i ferien. Du kan godt undværes i en periode. Hvis du fx er på vej til at tjekke mails eller planlægge fremtidige opgaver og projekter, så mærk efter, om det er et bevidst valg eller ej. Vær opmærksom på, om du går mentalt på arbejde i din ferie.

4. Sæt rammerne for eventuel onlinetid i ferien.
Det er sundt at holde helt fri. Men hvis du har det bedst med at holde mailbunken nede løbende, går det ikke nødvendigvis ud over din restitution og familietid, hvis du fx bruger et kvarter hver morgen på at tjekke mails. Så længe du selv sætter rammen for telefonopkald og mails, så det ikke stresser dig og din familie.

5. Gør det, du har lyst til.
Sørg for at udnytte ferietiden til at lave det, der giver dig glæde, inspiration og energi, frem for blot det du bør og skal. Giv dig selv lov til at fordybe dig i din hobby eller prøve noget nyt. Skriv eventuelt en liste over dine favoritaktiviteter og start fra en ende af.

6. Forbered dig til hverdagen efter ferien.
Mange ændrer vaner i ferietiden, hvor døgnrytmen fx er væsentlig anderledes end i hverdagen. Hvis du har ændret dine vaner i ferien, så husk at vænne tilbage til en rytme, der er passer til din hverdag i god tid. Det gør det meget nemmere at komme godt i gang med hverdagen igen.

7. Tag ferien med i hverdagen.
Er der noget, du kommer til at savne ekstra meget, når hverdagen rammer? Overvej, om du kan overføre noget af det, du glæder dig over og slapper af med til hverdagen efter ferien.

Udarbejdet i samarbejde med Gjensidige

Husk vores sundhedstilbud i ferien
Som betalende medlem af P+ har du adgang til en række sundhedstilbud, som sikrer dig let og hurtig hjælp, rådgivning og støtte ved mistrivsel, stress og sygdom. Tilbuddene gælder også i ferieperioden. Fx har du mulighed for at tage lægen med på sommerferie via din mobiltelefon. Læs mere om Online læge og vores andre sundhedstilbud her.