IconNyheder / pressemeddelelser 

Stresscoach: Hvem giver du iltmasken først?

Der er mange gode råd mod stress, og du kender sikkert de fleste. Vi har bedt en stresscoach om at komme med input til, hvordan du kan omsætte din viden til handling.

26. april 2021, kl. 11:09

Jeg sover dårligt, har kort lunte og svært ved at få tingene til at hænge sammen i hverdagen. Når medlemmer af P+ ringer til Trivselslinjen for at få hjælp til at håndtere tegn på stress, ved de, at noget er galt. De kender rådene mod stress, og de har prøvet dem af. Det har bare ikke virket for dem.

Det oplever stresscoach Heidi Bender Larsen. Hun er en del af teamet af sundhedsfaglige, der sidder klar på Trivselslinjen med rådgivning, vejledning og redskaber til at håndtere symptomer på stress.

”De medlemmer hos P+, som vi taler med, er generelt enormt velorienteret i forhold til, hvad de skal gøre for at håndtere stress. Og de har måske allerede praktiseret mange af de gode, konkrete råd, der findes mod stress. Det har bare ikke virket. Fordi de har haft en meget teoretisk tilgang til at håndtere deres stress uden at have kroppen og følelserne med og uden at have givet sig tid til at omsætte viden til handling”, siger Heidi Bender Larsen.

Ring i tide
Det, der går igen for henvendelserne til Trivselslinjen, er, at de, der ringer ind, ikke helt ved, hvorfor de reagerer, som de gør. Og at de ofte har gået med det længere, end de skal.

”Henvendelserne til Trivselslinjen handler ofte om arbejde, men det kan sagtens være noget andet, som får bægeret til at flyde over. Vi vil meget gerne tale med folk uanset problemet, og vi vil gerne gøre det så tidligt som muligt. Vi kan ikke løse årsagerne til problemerne, men vi kan give redskaber til at forebygge og håndtere den belastning, som problemerne er skyld i”, siger Heidi Bender Larsen.

Hun opfordrer til at ringe til Trivselslinjen, så snart du føler, at noget ikke er, som det skal være. Måske oplever du begyndende spændinger, irritation eller brusende vrede i forskellige situationer. Men du kan stadig sove om natten, har overskud til fritid og familie og fungerer på dit arbejde.

”Du ikke er syg, fordi du mærker på din krop, at noget er galt. Det er ikke farligt, men et udtryk for, at du skal stoppe op”, siger Heidi Bender Larsen.

Du bestemmer selv
Det lyder måske så let: Hvis du er presset, så sig ”pyt”, ”hjælp” og ”nej”, få motion, sov nok og prioriter på både job og privat. Men det er lettere sagt end gjort.

Et klassisk udsagn, som Heidi Bender Larsen hører, er: ”Jeg ved det godt, men jeg kan ikke få det passet ind.” Men det bestemmer du faktisk selv, understreger hun.

Her giver hun nogle scenarier, som du kan bruge til at holde dig på sporet mod et liv i trivsel og balance:
- Forestil dig, at du har 100 procent. Hvis du giver 75 procent på job, så er der 25 procent tilbage, når du kommer hjem. Måske er det dér, du skal droppe rengøringen og slippe nemmere om med madlavningen, så du kan bruge de sidste procent på noget andet. Drop støvsugningen, og bestil take away.
- Spørg dig selv: Hvem giver du iltmaske på først, hvis du sidder i et fly, der er ved at styrte ned? Er det dig selv, din familie eller kolleger? Hvis du venter med dig selv til sidst, vil du så i det hele taget nå at få iltmasken på?

Sådan foregår en samtale via Trivselslinjen:

- Samtalen varer typisk 45-60 minutter, alt efter behov.
- Sammen med coachen afdækker I, hvilken hjælp du har brug for. Du kan få spørgsmål som: Hvilke symptomer har du? Sover du? Hvordan fungerer du i hverdagen både på arbejde og privat?
- Coachen forklarer, hvad de symptomer, du beskriver, betyder, og hvordan du kan handle på dem.
- Efter samtalen får du en opfølgende mail med pjecer med yderligere råd og vejledning til at håndtere stress og opsummering af det, I talte om.
- Du har mulighed for at maile og ringe tilbage for opfølgning.
- Henvendelsen er fortrolig og bliver ikke videregivet til P+.

Om Trivselslinjen
Trivselslinjen giver dig direkte adgang til professionel telefonisk rådgivning fra erfarne sundhedsfaglige medarbejdere med en overbygning som stresscoaches. Her kan du få forebyggende hjælp og vejledning, hvis du oplever symptomer på stress eller mistrivsel. Trivselslinjen er et sundhedstilbud målrettet aktivt indbetalende medlemmer af P+.
Læs mere om Trivselslinjen her.