IconNyheder / pressemeddelelser 

P+ fjerner problematiske selskaber fra porteføljen

Selskaberne frasælges på grund af væsentlige og vedvarende problemer med at overholde internationale retningslinjer vedrørende klima, miljø, menneske- og arbejdstagerrettigheder.

9. februar 2021, kl. 09:43I forbindelse med den seneste screening af aktieporteføljen har P+ identificeret 12 selskaber med væsentlige udfordringer, som nu ekskluderes og frasælges. Det fortæller underdirektør og chef for ansvarlige investeringer i P+ Kirstine Lund Christiansen:

”Samtlige selskaber har på forskellig vis store udfordringer med at leve op til internationale retningslinjer, og de agerer i strid med P+’s politik for ansvarlige investeringer. Omfanget af selskabernes negative påvirkning på blandt andet klima, miljø, menneske- og arbejdstagerrettigheder er stort og vedvarende, og vi vurderer derfor, at det er udsigtsløst at forsøge at påvirke selskaberne via aktivt ejerskab. Derfor har vi valgt at sætte selskaberne på vores eksklusionsliste, og de vil blive frasolgt snarest muligt.

Systematisk og væsentlig negativ påvirkning
Størstedelen af P+’s investering i de 12 selskaber, som nu frasælges, ligger i de globale mineselskaber Freeport-McMoran Inc og Barrick Gold Corp. Begge selskaber er eksempler på, hvordan en systematisk og væsentlig negativ påvirkning er i strid med P+’s politik for ansvarlige investeringer. Det forklarer Kirstine Lund Christiansen:

”Både Freeport-McMoran Inc og Barrick Gold Corp benytter sig af teknikken ’Riverine Tailings Disposal’ (RTD) til affaldshåndtering. Teknikken er forbudt i de fleste udviklede lande, da den kan forårsage uoprettelig skade ved forurening af naturlige flodsystemer samt påvirke landbrug, sundhed og dyrelivsbestanden i lokalområdet. Trods bøder og uoprettelig skade på miljøet vil selskaberne ikke forpligte sig til at ændre deres udledningsmetoder i fremtiden. Vi vurderer derfor, at selskabernes negative påvirkninger er systematiske og væsentlige, og begge selskaber lever således fuldt op til vores kriterier for eksklusion.”

Følgende selskaber er ekskluderet fra P+’s portefølje pr. 15. januar:
Barrick Gold Corp
ElSewdy Electric Co.
Evergreen Marine Corp Taiwan Ltd
Formosa Chemicals & Fibre Co
Freeport-McMoran Inc
Genting Bhd
Grupo Mexico
JBS SA
MMC Norilsk Nickel
Page Industries
POSCO
ZTE Corp

Du kan læse mere om P+’s eksklusioner her.

Læs også: P+ ekskluderer alle kulselskaber