IconNyheder / pressemeddelelser 

Når hjernen slukker

Det er afgørende at få professionel hjælp, når stress lukker hoved og krop ned. Det fortæller Irina Skjødt, der med hjælp fra Trivselslinjen er på vej ud på den anden side af en stresssygemelding.

25. maj 2021, kl. 10:36

En dag i december 2020 afslutter Irina Skjødt en stor opgave på jobbet. Hun sætter sig i en stol, og der bliver hun siddende. Hun har voldsom hovedpine og har det så dårligt, at der går en time, inden hun kan rejse sig. Hun går til lægen og bliver sygemeldt.

Irina Skjødt er som projektkoordinator og controller vant til at have overblik over mange opgaver og håndtere store, komplekse dataark. Hun er typen, der træder til, når andre har brug for hjælp og sætter en ære i at løse alle opgaver perfekt. Også selv om hun selv har for mange opgaver og for lidt tid til at løse dem i.

Sådan havde det været i en lang periode, hvor opgaver kom væltende, og tiden ikke slog til. Irina Skjødt begyndte tilbage i foråret 2020 at få det dårligt, men undersøgelser hos lægen viste ingenting. Hun tænkte, at det nok gik over, hvis hun fik slappet af. Der kom også lidt ro på under hjemsendelsen grundet Corona, fortæller hun. Men i august, hvor de igen skulle møde ind på jobbet, blev al aktivitet boostet voldsomt igen, og den dag i december sagde Irina Skjødts krop og hoved fra.

”Min hjerne var slukket. Jeg kunne vågne om natten med kvalmende hovedpine. Jeg kunne ikke huske, koncentrere mig eller læse, og jeg begyndte at se rigtigt dårligt,” fortæller Irina Skjødt.

Professionel hjælp er et nøgleord
Fra hun blev sygemeldt i december, gik der en måneds tid uden bedring. Irina Skjødts læge rådede hende til at undersøge, om hun havde muligheder for at få hjælp gennem sin ordning via arbejdsgiver. Her fandt hun ud af, at hun som betalende medlem af P+ har mulighed for at ringe til Trivselslinjen og få støtte, råd og redskaber til forebyggelse og håndtering af stress. Hun ringede og kom igennem til en stresscoach med det samme.

”Alene det at fortælle om det, jeg oplevede, lettede presset. Når man er stresset, føler man sig ensom, man kan ikke føre en samtale, kan ikke tåle lyde og bliver hurtigt træt. Rådgiveren hos Trivselslinjen forklarede mig, hvorfor jeg havde det, som jeg havde, og at det er helt normalt. Det har hjulpet til at tage det første vigtige skridt: At acceptere, at jeg har stress, og at jeg skal tage det alvorligt. Det hjalp mig også med at stoppe tankemylder og følelsen af skyld og skam som fx: ”Det kan ikke være rigtigt, at jeg ikke kan klare det” og ”Mine kolleger har brug for mig, ” siger Irina Skjødt.

Hun havde fire samtaler med en uddannet stresscoach fra Trivselslinjen. Det er vigtigt at få hjælp fra en professionel, som støtter og giver redskaber, følger op, og som forstår, hvor voldsomt stress er, mener Irina Skjødt.

”Professionel hjælp er et nøgleord. Det giver dig viden og redskaber, der hjælper dig med at blive rask. Det kan venner og familie ikke. De kan støtte dig, men de kan ikke vide, hvor voldsom din stress er, og hvordan du kommer videre,” siger Irina Skjødt, der selv har en kæreste og en voksen datter.

Ring med det samme
I dag har Irina Skjødt det bedre og håber at kunne begynde delvist på job igen i maj i år. Hendes hukommelse og koncentration kommer så småt tilbage, og hun bliver bedre til at håndtere flere impulser udefra. Hun kan igen glæde sig over en solskinsdag, og hun er ved at være klar til at række ud til de mennesker, som hun har mistet kontakten til under sin sygdom.

”Uden mine samtaler med stresscoachen hos Trivselslinjen ville jeg ikke have hovedet oven vande. Det er svært at beskrive den følelse, når nogen rækker ud og siger: ”Jeg er her for dig”. Jeg kan kun opfordre til at ringe med det samme, hvis du begynder at mærke stress. Lad være med at sidde alene. Det er det værste,” lyder opfordringen fra Irina Skjødt.

Det har hjulpet Irina
- Samtaler med en professionel stresscoach gennem Trivselslinjen
- Samtaler hos en psykolog
- Meditation og mindfulness
- Vejtrækningsøvelser
- Yoga
- Fysioterapi
- Naturen – i begyndelsen tre korte gåture 15-20 minutter ad gangen
- Skrive tanker ned
- Begrænse impulser udefra – undgå fx nyhedsstrømmen
- Få gøremål i hverdagen, fx maks. tre ting

Irinas råd til pårørende
Det kan være svært at vide, hvordan man skal forholde sig som kollega, ven eller familie til en stressramt. Det vigtigste er at vise, at man er der, mener Irina Skjødt.

Her er hendes råd til, hvad du kan gøre som pårørende:
- Send en sms med varme tanker eller bare en emoji
- Ring eller skriv og spørg, hvordan han eller hun har det
- Inviter til en snak eller en gåtur, når/hvis vedkommende kan overskue det

Om Trivselslinjen
Hos Trivselslinjen kan du som betalende medlem af P+ få gratis professionel hjælp og vejledning, hvis du oplever symptomer på stress eller mistrivsel. Er du leder, kan du kontakte Trivselslinjen for at få rådgivning og vejledning om fx håndtering af en stressramt medarbejder, forberedelse og håndtering af en svær samtale med en stressramt medarbejder mv.

Læs mere om Trivselslinjen her.

Læs også: Stresscoach: Hvem giver du iltmasken først?