IconSeniorunivers 

Otte gode råd om delpension

Overvejer du at gå på hel- eller delpension før folkepensionsalderen? Så har vi samlet otte gode råd til dig.

1. Log dig ind på pensionsinfo.dk
Her får du det fulde overblik over dine pensionsordninger og prognoser for dine udbetalinger.

2. Kontakt dit pensionsselskab
Reglerne for delpension varierer og afhænger bl.a. af, om du er offentligt eller privat ansat, så kontakt altid dit pensionsselskab for at høre, hvad der gælder for dig.

3. Tjek, hvornår du kan tage hul på din pensionsopsparing
Måske kan du begynde at bruge af den allerede som 60-årig. Det afhænger af, hvornår pensionsordningen er oprettet, og hvornår du er født. Hvis pensionsordningen er oprettet før 1. maj 2007, kan du begynde at få pengene udbetalt, når du er 60 år. Er den oprettet mellem 1. maj 2007 og 31. december 2017, kan du begynde at få pengene udbetalt fem år før din folkepensionsalder. Hvis pensionsordningen er oprettet efter 1. januar 2018, kan du først begynde at få pengene udbetalt tre år før din folkepensionsalder.

4. Overvej, om du har sparet nok op
Svarer din opsparing til pension til den levestandard, du ønsker, når du er pensioneret Har du andre midler end pension? Overvej, om du har behov for at spare mere op, mens du kan.

5. Overvej muligheden for selv at spare op eller investere
Måske har du mulighed for at spare op eller selv investere ved siden af din pensionsopsparing. Hvis du investerer din opsparing som såkaldt frie midler i fx aktier, skal du aflevere en større del af gevinsten i skat, end du gør på din pensionsordning. Til gengæld er udbetalingen mere fleksibel, fordi du kan begynde at bruge af pengene, når du har brug for dem.

6. Tjek, hvilke typer af pension, dine indbetalinger går til
Indbetaler du kun til en alderspension/livrente, eller indbetaler du også til en ratepension eller en aldersforsikring/aldersopsparing? Forskellige pensioner kan give fleksibilitet i forhold til udbetalingen, så jo tidligere du forholder dig til det, jo bedre.

7. Overvej din boligsituation
Boligbehov kan ændre sig med tiden. Derfor er det en god ide at overveje, hvilke forventninger du har til din boligsituation som pensionist i god tid. Ønsker du at blive i din nuværende bolig længst muligt og måske bruge af friværdien til at leve for som pensionist? Eller planlægger du at flytte i noget mindre eller billigere for at frigive midler til pensionisttilværelsen?

8. Husk, at der er mindre at leve af, jo tidligere du påbegynder din pension
Husk på, at der samlet set er mindre at leve af, når du bliver gammel, hvis du tager tidligt hul på din pensionsudbetaling.

Hvis du har spørgsmål om delpension, er du velkommen til at kontakte os.